Thoughtful design elements enhance learning in Veterinary Spectrum of Care Clinic

Wellogy Principal and Architect Rebecca Fox, AIA, LEED® AP, led the team to complete the Frank Stanton Veterinary Spectrum of Care Clinic at The Ohio State University College of Veterinary Medicine, a project celebrating its first anniversary. Becky shares some insights on this unique hands-on learning facility and the thoughtful design elements that encourage and enhance learning and wellness.

What was the basis of the design for this facility? 

Student learning is the focus of the entire facility. Frank Stanton, the primary donor for the facility, realized that a broader approach is necessary to make a difference in veterinary care. He believed in teaching the future veterinarians how to do/treat more, address the entire spectrum of care, and serve clients from all socioeconomic backgrounds. The program also includes an area for community outreach. We incorporated a garage for their outreach vehicle and secure storage for when companies donate goods, whether dog food, veterinary medicine, or other supplies.

Becky Fox, AIA, LEED® AP, Project Manager for the Frank Stanton Veterinary Spectrum of Care Clinic. Photo by Brad Feinknopf.

What were some of the challenges with designing this facility?

Wellogy was the facilitator of bringing a cohesive design with the many vital professionals involved. One of the things we do best is to bring together the best possible team for every project. We worked with BDA (Building Design for Animals) to focus on particular veterinary needs and collaborated with Bostwick Design Partnership on the exterior design. Additionally, there were civil, structural, MEP engineers, landscape architects, university stakeholders, sustainability stakeholders, FFE procurement, and CMR, among crucial players on the team. With a large project team and a global pandemic with changing market and workforce conditions, we had to lead with focus and endurance to the end goal of opening on budget and on time. 

The unique way OSU approached the design of this project was to have the veterinarian (or they saw them as a coach) take a step back and allow the student to experience the responsibility and accountability of assessing the patient and their needs and coming up with a care plan in a safe zone. The coach or veterinarian would observe from an adjacent room out of sight, which is different from having the coach assist or stand beside the student.  

Canine exam room. Photo by Brad Feinknopf.
Coach or veterinarian observing from an adjacent room out of sight. Photo by Brad Feinknopf.

One of the biggest challenges in the design of the facility was acoustics. We needed to make sure that when the student was in the exam room with the client and patient, the veterinarian/professor in the observation room could see and hear the activity (cameras and microphones). Observation is also just as important when the student comes back into the staff/vet tech space or the observation room. Clinical staff noises must not transmit back to the animal owners to maintain privacy for sensitive matters. 

What are some of the unique design concepts?

The facility includes unique exam rooms – (2) feline exam rooms on a separate HVAC system because cats can tell when dogs are around – those pheromones get around! We made feline-specific exam rooms and a dedicated waiting room for them too. There is a driving force in veterinary practice to keep animals calm during visits. It’s difficult for a vet to examine an animal if they are nervous or anxious. 

There are also exam rooms specific for behavioral animals. Not all dogs are friendly to other canines, may be traumatized, or they could have an issue being around other animals, so there is a special side entrance created for any behavioral animal. Not only does this help keep the animal calm during a visit, but it also is easier on the dog owner. There is also an isolation exam room with a dedicated entry. If you have a contagious animal (for example, a puppy that has parvo), they can come through a separate entrance. That entrance leads to an isolation exam room with a special procedure room, isolation holding (with a dedicated janitor’s closet), and a unique isolation yard outside. There are also special HVAC considerations in the isolation area to maintain negative airflow. Views can be had from the treatment room into this isolation bay so that vets can keep an eye on them if they need to, and there are accommodations for both felines and canines in this area.

Feline exam room. Photo by Brad Feinknopf.

Views were a significant consideration in the design of the facility. Students have their Learning Conference Room immediately adjacent to the Treatment Room. If a veterinarian needs any additional assistance or wants to show them something unique as a learning opportunity, they are close and can see who is available. Likewise, it allows the student to do any research or study when there is downtime between patients. From the Treatment Room, which is the hub of the facility, students and staff can see into the Isolation Ward, the Feline Ward, the Student LCR, the Dental Suite, the Recovery Room, and Induction. Dr. Fingland, Executive Associate Dean and Professor Executive Director, and Chief Medical officer for the Ohio State University College of Veterinary Medicinecame up with the surgery window view for students. The window into the surgery suite is just off one of the secure access-only entrances for staff, students, and faculty. It looks into the surgery suite without being close-up- what better way to be excited about what they are learning!                     

Viewing window into the surgery suite.
Surgery suite with student observation window, top left. Photo by Brad Feinknopf.

Wellogy teamed with Bostwick Design Partnership to develop the active learning classrooms. This extensive classroom is an innovative way of teaching that embraces an interactive learning approach, which is different from sitting in front of a lectern and lecturing to students in chairs. By dividing the groups into individual sections (groupings of 8), each has a monitor and whiteboard, groups can be interactive, and teachers can move between groups.  

Interactive learning classroom. Photo by Brad Feinknopf.

The design and construction were a team collaboration to realize OSU’s (and Frank Stanton Foundation’s) vision. BDA (Building Design for Animals) played a vital role in our team’s success with their knowledge of over 1,000 completed projects in animal care. 

Building Facts:

•Total SF: 34,000

•Year Designed: 2019-2020

•Year Completed: 2021

• Cost: $17 M

Team-Role:

Wellogy- Architect of Record

Bostwick Design Partnership- Design Architect

BDA- Small Animal Design Consultant

Korda- Survey and Civil Engineering

Jezerinac Geers- Structural Engineering

Osborn Engineering- MEP & Technology/ Security Engineering

Edge Group- Landscape Architecture

Wellogy completes its first new building on the OSU campus

Wellogy is excited to introduce our first new building with The Ohio State University. The Frank Stanton Veterinary Spectrum of Care Clinic enhances the learning experience for the College of Veterinary Medicine students by providing a unique hands-on environment modeled after a small general practice. This new, innovative facility was made possible by a generous contribution from the Stanton Foundation. Dr. Frank Stanton was a former president of CBS and an avid dog lover.

Wellogy is the Architect of Record and worked with Bostwick Design Partnership as the Design Architect. Other team members include:

Elford, Inc.- Construction Manager at Risk
Osborn Engineering– MEP, Technology/ Communication, Security
Jezerinac Geers & Associates, Inc.– Structural Engineering
Korda/Nemeth Engineering – Civil Engineering/ Surveying
EDGE– Landscape Architect
BDA Architecture – Building Design for Animals– Small Animal Design Consultant
Susan Gladden– Interiors
Resource International, Inc.– Geotechnical Engineers
WSA– Signage & environmental graphics

Take a tour of the new facility!

Wellogy designs Esports Arena at The Ohio State University

There’s a lot of buzz about the new Esports Arena designed by Wellogy (formerly Davis Wince, Ltd.) for The Ohio State University. Located in Lincoln Tower on the main campus, the arena supports the esports interdisciplinary curriculum that spans five colleges. The arena houses a room for competitive gaming with other universities as well as nearly 80 gaming computers, consoles, and virtual reality systems.

A “not so normal” day at BGSU

hr_view1_7201Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

by Jennifer M. Bobbitt

Located 30 minutes south of Toledo, Ohio, and a little over two hours north of Columbus, Ohio, Bowling Green State University is anything but normal. Other than a brief visit for a soccer tournament some years ago, I had not experienced the flavor of BGSU until a recent photoshoot of the Wellogy (formerly Davis Wince, Ltd.) newly renovated Bowen Thompson Career Center, 2nd Floor Student Union, and Falcon Outfitters campus store. The spirit of the campus caught me off guard. Helpful, engaging, welcoming, energetic, diverse, and dynamic are all words that pop up as I reflect on my impression of the students and staff who were graciously willing to participate in our photoshoot.

It’s always exciting to see the project materials in the office, listen to the architects, project managers, and interior designers discussing the renovation, watching the layout designs develop, and seeing the selected finishes. It’s another thing to witness the finished space in use.

As with any project, there were many goals at the onset of this renovation.
– Relocate the campus store from the 2nd to the first floor and infill an existing staircase to the second floor.
– Move Student Employment to this building, move the Career Center to the 2nd floor to create a single location for student employment needs.
– Create additional meeting and interview rooms in addition to workspace for staff and overall office support needs.

hr_view8_7447Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

Meetings with user groups were conducted, and the program of requirements developed. Student input was involved as the space began to evolve. The new spaces include two floors of the Student Union and make full use of the open spaces. Every detail matters in a forward-thinking renovation. The demands and needs of today’s students have evolved since the last major renovation in 2002.

Looking around the 2nd-floor lobby space, nearly everyone was plugged into an electronic device- the chemistry study group, the online shopper, the paper writer, the social media surfer, the student calling home, the snapper and the texter. This was not the case in 2002, so updates are a welcome accommodation to today’s student population. Comfortable furniture with handles on the back for easy mobility and reconfiguring, multiple tables and work areas to spread out work or lunch line the large windows overlooking the picturesque campus walkway and allows for natural daylight to energize the space. Large electronic window blinds that filter daylight can be accessed during sunnier days as easily as the furniture can be adjusted to avoid screen glares.

hr_view6_7355Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

Signature BGSU orange is sprinkled throughout the space in the carpets, upholstered furniture, and walls. Lighting was used as a design element and provides a unique and striking detail to the space. The bold intersecting ceiling lighting design was inspired by the concept of a “career superhighway,” depicting the many paths and job changes the student will take to form a career.

hr_view7_7393Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

The new Career Center + Student Employment Services combines two previously separate areas into a one-stop-shop for employment. The move of the Career Center to a visual and centrally located building on campus supports the University’s goal to provide every student with the opportunity to have an internship prior to graduation. The new location, resources, and additional meeting and interview rooms support the mission to help students transition from student to a post-graduation job market.

img_2997
We witnessed students using employment computers to research jobs and prepare for interviews. While we were there, a prominent company arrived to set up for interviews in the newly redesigned interview and conference spaces. The area house several smaller rooms designed for meeting and interview areas. Each equipped with large wall-mounted televisions and one of my favorite features- the tables have a center hidden plug-in spots so there is no need to worry about tripping over a cord plugged into a sidewall. Speaking of plugins- they are everywhere, from the bottoms of the benches to the high top tables.

hr_view7_7416Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

The Career Center + Employment Services has another appealing and unique feature that allows it to be shut down at night. A clear glass accordion door closes off the space after work hours allowing students to still utilize the bulk of the space.

img_3014The campus store, Falcon Outfitters was previously on two floors. The central stairway connecting the two floors was infilled to create more usable space for the store and the 2nd-floor Career Center + Student Employment Services and lobby. The new design offers an in-house Apple store, “ZiggaByte,” textbook rentals, dorm and art supplies, BGSU clothing, gifts, and merchandise, as well as fingerprinting and background checks; an added convenience for those going into teaching, coaching or volunteering.

hr_view3_7266Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

The store environment is highly visible, fresh, bright and packed with school spirit. Interesting LED lighting and industrial finishes complement the inviting space. Feature walls accents product groupings and moveable center aisle displays allow for flexibility in merchandising the space.
hr_view9_7490Copyright, Scott Pease/ Pease Photography.

Located at the back of the store is a merchandise and textbook online ordering center and pick up area. Falcon Outfitters serves as the one-stop-shop for anything you need to get on campus. The new areas support the needs of today’s students while allowing for flexibility as space demands change.

img_2944-1
The cool fall day turned into a warm and welcoming experience as we wrapped up the photoshoot. There’s something very ironic about going to Bowling Green and seeing orange everywhere. It’s also ironic that in this college of “Normals” is an exceptional spirit and energy with the drive to evolve and excel at providing an anything but normal college experience.

img_2910

Top